Începe de azi – trăiește în valorile tale

Ca ființă umană, orice meserie, studii sau concepții ai avea – ți-ai dat seama deja că anumite lucruri îți aduc fericire, altele nefericire.

Instinctiv, facem lucrurile care ne aduc fericire și mergem în direcția lor, însă, de la un punct, datorită rănilor emoționale, experienței de viață, a lipsei iubirii de sine – mergem într-o cu totul altă direcție.

Vrem să îi mulțumim pe ceilalți, altfel credem că nu ne mai iubesc, ne resping sau ne abandonează. Dar de fapt noi suntem cei care ne abandonăm dacă ne lăsăm la urmă…

De mici, am integrat sistemul de valori al părinților noștri, încă mai credem că etichetele puse cândva de alții sunt valabile și ne conformăm lor. Ți s-a spus că ești leneș, că nu poți, că ești rău sau mai știu eu ce. Ai crezut întocmai și n-ai mai verificat ulterior cu tine ca adult dacă e așa sau nu…

Iubirea de sine începe cu a te cunoaște, a ști ce îți place și a merge în acea direcție. Vei înflori zi după zi dacă îi dai hrană sufletului și mergi în direcția misiunii tale.

Ți-ai făcut chestionarul de valori? Dacă nu, găsești în acest articol detalii despre ce reprezintă valorile și cum le poți identifica.

M-am gândit să îți dau și niște exemple pentru a te ajuta să înțelegi mai multe despre cum poți să rămâi într-o stare de nefericire atunci când trăiești viața altcuiva, adică nu trăiești în valorile tale.

Poate erai copil și nu ai realizat că facultatea pe care ai urmat-o nu îți place. Ai urmat să spunem o facultate de științe economice fiindcă era la modă sau era visul mamei de a te vedea economist.  Dar tu visai să mergi la teatru, la actorie, la muzică, la psihologie- și ți-au spus că e o prostie, că vei muri de foame – ai fost îndemnat să faci ceva ce se caută, ce te va ajuta să te întreții.

Din iubire au făcut-o și din ce au simțit ei, te rog să nu te judeci și să nu îi judeci.

Ok, copil cuminte – ai ascultat. Ai terminat fără tragere de inimă facultatea și acum ești economist. Dar te scurgi pe zi ce trece. Aștepți ora 16 să „rupi ușa” și aștepți ziua de vineri cu sufletul la gură. Te simți fără chef de viață și doar salariul te motivează să mai mergi și azi la serviciu. Ca să poți trăi, să îți plătești ratele și să poți merge o săptămână în concediu…

Ajungi acasă și ți-ai dori să stai să citești o carte de dezvoltare personală. Dar vine soțul și îți spune că sunt prostii. Nu vrei să îl vezi supărat pe tine, așa că stai și te uiți cu el la un film ca să vă relaxați. Ales de el, desigur. Ar fi mers un documentar, dar și „Teroare în Boston” merge cât să te mai rupi de realitate.

Treburi zilnice, curățenie, mâncare, serviciu, mofturile celor dragi că doar îi iubești. Sau așa crezi, așa vezi tu Iubirea. Dar pe tine? Te iubești?

Din oboseală, tristețe și nefericire crezi că poți da mai departe poftă de viață și bucurie?

Din păcate nu, e doar o amăgire.

Să te prefaci la nesfârșit că îți e bine, să faci doar că trebuie și că altfel nu ai mai primi iubirea și atenția oamenilor – e calea sigură către o viață în care se împletesc boala și durerea.

Copiii tăi vor învăța ce văd la tine, nu ce le spui să facă fiindcă ai citit sau spune lumea că „așa trebuie să te comporți”.

O viață pe care nu o trăiești în acord cu ce simți că te împlinește duce la frustrare, furie, dizarmonie în relații, anxietate, depresie etc.

Facem un mic exercițiu pentru a vedea mai clar drumul către misiunea ta? Bine. Închide ochii… Imaginează-ți că nu ai facturi de plătit, că nu ai nici o grijă, nici o durere, teme cu copii, serviciu – nimic. Ești relaxat și îți e bine. Ai mâncare, confort – nu duci lipsă de absolut nimic. N-ai nevoie de bani, ai de toate.

În regulă. Ce te vezi făcând dacă nu mai e necesar să alergi pentru a-ți îndeplini nevoile de bază?

Pictezi? Meșterești ceva? Scrii? Plantezi flori?

Ce faci? 

Începe să faci pași în direcția asta, începând de acum.

Și ce dacă ai 30, 40, 50 de ani? Nu e niciodată prea târziu să îți urmezi visul, să trăiești cu adevărat și să faci ce îți place.

Tentația să crezi că nu ai putea să îți câștigi existența din asta este mare. Dar poți. Când faci ce te împlinește cu adevărat, găsești o cale și de a câștiga din ce îți place, chiar dacă pare a nu fi „la modă” sau căutat în societatea actuală.

Înlocuiește treptat și adu în fapte concrete zilnic în viața ta ce te face fericit. 

Concret. Oferă-ți o baie relaxantă, un ceai, ceva gustos, dansează, cântă, citește, plimbă-te, odihnește-te. 

Cum te tratezi tu, te vor trata și ceilalți. O să vezi că te încarci, te energizezi și altfel ești perceput, altfel poți oferi – dintr-o cu totul altă energie.

Faci exercițiul? Dă-mi și mie un mesaj când l-ai finalizat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *