Depresia – o binecuvântare?

Depresia poate fi o binecuvântare. Te-ai gândit la asta? Probabil cea mai „acuzată” de toate „relele”, menționată de mai toți cei care lucrează cu oamenii și bineînțeles de cei care „suferă” din cauza ei.

Primesc roșii virtuale pentru atâtea ghilimele?🙂 Hai să îți spun de ce și când depresia poate fi o binecuvântare. Ea nu este nici bună, nici rea. Percepția noastră este responsabilă de faptul că am catalogat-o din start drept ceva negativ. Și milioanele de articole care o blamează.

Depresia are legătură cu trecutul și are legătură cu așteptările noastre ireale de la o situație sau de la o persoană, de la viață etc. Ei, când se dovedește că visul acela magic a fost doar un vis care nu s-a îndeplinit…te prăbușești. 

În articolul precedent am vorbit câte ceva despre atingerea obiectivelor. Cred că este cazul să dezvolt subiectul pentru a face o diferențiere clară între obiectivele reale și cele fanteziste.

(Pregătesc un articol viitor)

Mai ales când încalci liberul arbitru al cuiva sau când vrei ceva care nu depinde doar de tine, e destul de riscant să faci cunoștință cu depresia.

Și totuși, ce se întâmplă? Care este explicația depresiei? E o soluție pe care corpul tău fizic o ia pentru ca tu să rămâi în viață. Din infinita iubire pe care o are față de tine, posesorul lui din această viață.

Te-ai gândit ce ți s-ar fi putut întâmpla dacă nu ar fi venit depresia să te scoată de pe „șine”?

Probabil acum nu mai citeai aceste rânduri.

Da. Depresia este soluția pe care o găsește corpul tău ca să nu mori. Îți dă o pauză, un shut down pentru o vreme ca să te poți reface.

Deep rest. Aveai nevoie. Hei, prietene – ai cam exagerat, ia mai ia tu o pauză!🤦🙈

Gândurile tale au luat-o atât de mult la goană și au început să te bombardeze cu mesaje distructive, încât corpul nu a mai suportat și te-a trecut în rezervă pentru când îți vei mai reveni.

Sau ai lucrat ca și când ar fi sfârșitul lumii și nu i-ai mai dat nici o pauză fizică și intelectuală. Și atunci, ce era să facă? Dacă ai fi continuat așa, ai fi ajuns să te pierzi de tot.

Am lucrat cu mulți clienți care au trecut prin depresie și bineînțeles nu am fost scutit nici eu de prezența ei. 

Exact în momentele acelea, poate nu vezi binecuvântările ei și poate nu mă crezi pe cuvânt când majoritatea spun că e rea. 

Din mărturiile celor cu care am lucrat și au ajuns să conștientizeze ceea ce susțin:

„Sunt profund recunoscătoare. Dacă nu aș fi avut o depresie acum 6 ani, nu aș fi pornit pe drumul terapiei. Mi-am schimbat întreaga viață și am început să prind gustul vieții trăite conștient și prezent. Depresia a fost atunci o binecuvântare!”

„Am intrat în depresie pentru că m-a părăsit iubitul. Efectiv am zăcut câteva săptămâni de durere. Am învățat o mulțime de lecții din asta, am învățat să am grijă de mine și am început să caut să văd de ce intru în relații cu același tip de bărbați. Acum am o relație armonioasă, după conștientizările avute atunci.”

Dacă nu știi cum să o gestionezi, dacă nu acorzi atenție mesajelor pe care ți le dă corpul tău, poți ieși destul de șifonat sau poți… ieși din lumea asta.

E important să îi vezi binecuvântările, să îți asculți corpul pentru a nu mai ajunge în situația aia din nou (clar că nu e comod) și să îți iei lecțiile.

E necesar și să ceri ajutor. Chiar dacă te-ai descurcat cu ea singur, să conștientizeze ce îți este de folos pentru a nu mai ajunge aici. Altfel, lecțiile care vin sunt din ce în ce mai evidente și mai… neplăcute.

Tu ce părere ai despre depresie?

depresie

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *